‘Wat is nu precies verplicht qua participatie onder de Omgevingswet?’ Die vraag krijg ik regelmatig van omgevingsmanagers, communicatie- en participatieadviseurs bij woningcorporaties. Eerlijk gezegd verbaast dat me een beetje. Die wet kwam er namelijk al best een tijdje aan en inmiddels zitten we in december, bijna een jaar na invoering van de Omgevingswet (januari 2024). Een antwoord op deze vraag had je als omgevingsprofessional toch allang kunnen vinden?

Ja en nee. Enerzijds is er al heel lang informatie te vinden over de Omgevingswet en hoe die uitwerkt voor de diverse overheden en initiatiefnemers. Anderzijds is de hoeveelheid informatie zo overweldigend, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het taalgebruik is overwegend juridisch en dat draagt niet bij aan de begrijpelijkheid. Vandaar dat ik er maar eens ingedoken ben.

Na veel speurwerk én bijdragen van vakgenoten heb ik een whitepaper geschreven die je hier kunt downloaden. Deel hem gerust verder binnen je netwerk. Ik sta open voor aanvullingen, verduidelijkingen en verbeteringen. Samen maken we hem dan nog beter!

Tipje van de sluier: participatie is niet altijd verplicht maar in veel gevallen wel een goed idee. Op welk niveau, met wie en hoe? Dat bepaal je aan de hand van een goede analyse. Zie bijvoorbeeld mijn boek, vanaf pagina 60.