Over mij
Ik ben Monique Broekhoff. Een energieke en creatieve adviseur die graag de handen uit de mouwen steekt. Met een groot inlevingsvermogen, een strategische blik en bestuurlijke sensitiviteit. Geen wonder dat ik van de interactie met de omgeving mijn vak heb gemaakt!
Jarenlang heb ik als communicatieprofessional gewerkt voor allerlei bedrijven en organisaties. Van brand events tot merkstrategie, en van interne communicatie tot gedragsbeïnvloeding: ik ben in alle disciplines thuis. De afgelopen jaren heb ik mij gespecialiseerd in strategisch omgevingsmanagement, omgevings- en verandercommunicatie omdat ik daar al mijn talenten in kwijt kan en mijn brede ervaring goed van pas komt.
Hoe ik werk
Als adviseur werk ik het liefst nauw samen met medewerkers uit de organisatie zelf. Daar zit immers de inhoudelijke kennis. Wat ik toevoeg is een frisse blik, een nieuw perspectief en mijn eigen ervaring en expertise. Samen komen we tot gedragen oplossingen. Soms met vallen en opstaan, maar altijd met blijvend effect.
Als trainer breng ik mijn inzichten en praktijkervaring met humor en kennis van zaken over. Ook hier ligt de lat hoog: mensen inspireren is mooi, maar ik wil dat deelnemers na afloop van de training écht meer weten en meer kunnen. Daarom is elke training maatwerk en gebaseerd op de problematiek uit de dagelijkse praktijk van de deelnemers.

Mijn visie
Wat mij opvalt, is dat omgevingsmanagement (SOM) en communicatie (COM) elkaar niet altijd goed weten te vinden. Een gedeelde taal ontbreekt en rollen zijn onduidelijk. Dat is jammer, omdat juist deze twee disciplines samen het verschil kunnen maken in een omgevingsproces. Ik gaf daar deze pitch over op de Landelijke Omgevingsmanagementdag en schreef daar deze paper voor. Ik heb diverse SOM-COM trainingen en een 6-daagse leergang ontwikkeld, en ik werk aan de implementatie van deze methodiek bij verschillende organisaties, waaronder TenneT.
Daarnaast zie ik dat een extern omgevingsproces heel veel overeenkomsten heeft met een intern verandertraject. In beide gevallen wil je iets veranderen of toevoegen en maak je daarmee impact op de omgeving. Je hebt te maken met verschillende stakeholders en hun behoeftes en belangen, met macht en onmacht, met weerstand en motivatie. Daarom pak ik verandertrajecten op een zelfde manier aan. Ik maak samen met management en medewerkers een grondige analyse van issues, stakeholders en de verschillende belangen. Van daaruit bepalen we de strategie én de praktische aanpak, waarbij management en medewerkers zelf eigenaar zijn van het proces. Deze aanpak werkt inmiddels met succes voor o.a. de politie eenheid Den Haag.
Verder ontwikkel ik serious games als manier om organisaties omgevingsbewuster te maken, of om ervaren omgevingsmanagers en communicatieadviseurs verdieping te bieden op hun vakgebied.
Terugblik
Hoe ik hier ben gekomen? Ik zou zeggen: met veel omzwervingen. Maar laat ik me beperken tot de kern.
Bijna 15 jaar lang runde ik met compagnon Colette Forma bureau Moodies, gespecialiseerd in moodmaking. Met Moodies ontwikkelden wij creatieve concepten om doelgroepen ontvankelijk te maken voor de boodschap van onze opdrachtgevers. Dat deden wij zoveel mogelijk op basis van wetenschappelijke kennis over communicatie, gedrag en beïnvloeding maar – eerlijk is eerlijk – ook gewoon op ‘gut feeling’. We hadden prachtige opdrachten die we met veel plezier uitvoerden. Een soapserie voor de OV-chipkaart, gemaakt met en voor conducteurs. Alle showrooms van SEAT en Skoda restylen voor meer merkbeleving. Cultuurverandering bij Amsterdam RAI aan de hand van een langlopende game. En nog veel meer!
In 2015 richtte ik ONswitch op. Via een interim-opdracht in het kader van de reorganisatie van de politie maakte ik kennis met WesselinkVanZijst en hun methodiek van Strategisch OmgevingsManagement (SOM). Ik volgde modules Mutual Gains Approach aan Harvard/MIT in Boston en verdiepte mij verder in onderhandelingspsychologie en -vaardigheden. Recent volgde ik ook een opleiding tot Mediator.
In opdracht van WesselinkVanZijst ontwikkelde ik hun SOM Academie en gaf ik bij tientallen organisaties SOM-trainingen. Zo ook bij het Project Management Bureau van de gemeente Rotterdam, waar ik ook co-trainers opleidde. Daarnaast werkte ik als adviseur aan verschillende complexe projecten bij gemeentes, provincies, watrerschappen, etc.
Tot slot
Ik ben 53 jaar en ben al best wel lang getrouwd met Alwin. Sinds onze twee zoons de deur uit zijn, wonen wij in het buitengebied van Wekerom (zoek maar op). Lekker buiten met een moestuin, een pluktuin en heel veel onkruid. Mijn paard Choco om de hoek en onze kat Tjappie altijd in de buurt. Zo proberen wij balans te brengen in hard werken en ontspannen. En soms lukt dat ook ☺.