Omgevingsmanagement bij TenneT

Omgevingsmanagement

Omgevingscommunicatie

Training

Organisatie-advies

Omgevingsmanagement bij TenneT is als voetballen in de eredivisie. Politiek-bestuurlijke processen op nationaal en lokaal niveau, een sterk NIMBY-effect in de omgeving en tekort aan technici – zomaar een greep uit de zaken die de rol van TenneT in onze energietransitie bemoeilijken.

Om meer grip te krijgen op de interactie met de omgeving zijn de omgevingsmanagers en de medewerkers projectcommunicatie samengevoegd in de afdeling Community Relations. Deze afdeling maakt grote stappen om goed samen te werken en verder te professionaliseren.

Hiertoe heb ik een meerjarig plan uitgewerkt. Het begint bij het ontwikkelen van een gedeelde taal, middels trainingen Strategisch omgevingsmanagement en Communicatie (SOM-COM). Samen met senior medewerkers werken we vervolgens aan een standaard werkwijze (one way of working), inclusief formats en tools. Ook ontwerpen we een echte TenneT-game: een leerzame simulatie gebaseerd op de dagelijkse werkpraktijk van de omgevingsmanagers en communicatieadviseurs. En verder versterken we de positie van de afdeling CR binnen de organisatie, zorgen we voor een goede onboarding van nieuwe collega’s en stimuleren we intervisie tussen de verschillende regio’s.

Kortom: een integrale aanpak waarbij we maximaal gebruik maken van de kennis en ervaring die de omgevingsprofessionals zelf in huis hebben.

Mijn bijdrage: Van het ontwikkelen van het plan, het ontwerpen en geven van trainingen, het begeleiden van medewerkers in het implementatietraject tot het ontwikkelen van een serious game.

Opdrachtgever: TenneT