Afgelopen weekend ronde ik de opleiding tot Mediator af. Wat een leerzaam traject! Vanuit mijn rol als strategisch omgevingsmanager werk ik vanuit de mutual gains approach (Harvard win-win onderhandelen). Ik probeer belangen van omgeving en stakeholders te verbinden en waar mogelijk de taart voor iedereen een beetje groter te maken. En eerlijk is eerlijk, dan ben ik ook vaak aan het sturen en draag ik ideeën en mogelijke oplossingen aan.

Mediation gaat ervan uit dat partijen zélf tot oplossingen komen. De mediator is DOM (gaat niet over de inhoud), LUI (laat de partijen zelf hard werken) en DAKLOOS (neutraal). Dat was wel even wennen voor mij.

Maar ik heb ervaren wat het oplevert als ik meer verkennende vragen stel, en niet te snel toewerk naar een oplossing. Nóg meer nieuwsgierigheid geeft meer inzicht in onderliggende belangen en helpt partijen elkaar beter te begrijpen. Hen zelf aan het werk zetten stimuleert commitment en eigen verantwoordelijkheid. Zoals de trainer zegt: ‘Ik ga ervan uit dat er volwassen partijen aan tafel zitten, dat ze het zelf kunnen’.

Elke situatie, elke samenwerking en elk conflict vragen een specifieke aanpak. Met deze nieuwe kennis en vaardigheden heb ik mijn handelingsrepertoire vergroot. Dom, lui en dakloos maar ook wel eens lekker sturend ;-).

Zo zie je maar dat nieuwsgierigheid alleen maar goed is!