@wimreijnierse @marinabaas @theokion @wilcoverhagen @andrienalusthaku-smedts

Ruim vier jaar lang gaven wij ieder jaar vijf trainingen Strategisch OmgevingsManagement (SOM). In totaal hebben wij samen meer dan 300 collega’s van de gemeente Rotterdam opgeleid in de mutual gains approach en SOM. Wauw!

In deze jaren heb ik jullie leren kennen als echte ‘omgevingskanjers’. Betrokken vakgenoten die een cruciale bijdrage leveren aan soms hele lastige projecten. In Rotterdam zijn er immers genoeg ‘spannende’ projecten zoals Feijenoord City, vernieuwing van het Hofplein, renovatie van de Maastunnel, woningbouw in Park de Twee Heuvels en ga zo maar door.

Met jullie enthousiasme voor de SOM-aanpak maken jullie het verschil bij het professionaliseren van omgevingsmanagement in Rotterdam. Jullie hebben je ontwikkeld tot geweldige co-trainers en sparring partners voor opdrachtgevers, projectleiders en collega’s van het projectmanagementbureau. Juist omdat jullie de dilemma’s van je collega’s kennen en de theorie goed kunnen koppelen aan typisch Rotterdamse issues zijn jullie van grote meerwaarde als trainers en als voortrekkers van SOM binnen de organisatie. SOM is inmiddels zelfs opgenomen in de RSPW (Rotterdamse Standaard voor Projectmatig Werken).

Er waren ook hobbels. Corona zette de wereld op z’n kop en zo ook onze trainingen. Toen de pandemie toch iets langer bleek te duren dan de drie maanden waar we op hadden gehoopt, gooiden we de training om naar een online versie. Twee dagen lang van 09.00 tot 17.00 uur online – de meeste trainers beginnen er niet eens aan. Toch is het ons gelukt een interactief en onderhoudend programma te maken, met veel breaks, games, korte simulaties en samenwerken in break-out rooms. In de evaluaties scoren we keer op keer ‘goed’ tot ‘zeer goed’. Met als mooiste compliment: “Ik zag er enorm tegenop, maar de dag vloog voorbij!’. Dat neemt niet weg dat we allemaal toch het liefst live trainen ;-).

Na vier jaar is het tijd voor vernieuwing! Ik ga mij meer concentreren op het ontwikkelen van Omgevingscommunicatie als vakdiscipline, aansluitend op SOM. Dat noemen we dan natuurlijk ‘SOM-COM’. En voor jullie is het waardevol om met andere adviseurs van @WesselinkVanZijst de toekomst te verkennen. We nemen in april nog even goed afscheid, maar vast niet voor lang: als vakcollega’s weten wij elkaar zeker weer te vinden. Dank je wel voor jullie vertrouwen, enthousiasme en inzet!

En ook veel dank aan @aidaartist en @charmenesaunders voor jullie geduld en al het regelwerk. Dankzij jullie liepen de trainingen altijd gesmeerd!

Tot ziens!

Monique