Een nieuwe, veelbelovende tool voor omgevingsprofessionals!

Om tot breed gedragen besluiten te komen, moeten mensen het met elkaar eens worden. Maar als de meningen en de onderliggende belangen verschillen, is dat vaak ingewikkeld. Wanneer de tegenstellingen groot zijn en partijen zich in standpunten hebben ingegraven, kan het goed zijn een mediator in te zetten… òf de Habermas Machine van Google DeepMind!

De eerste onderzoeksresultaten met deze nieuwe AI tool zijn indrukwekkend: partijen komen eerder tot overeenstemming dan bij bemiddeling door een menselijke mediator. Hoe werkt deze tool?

De Habermas Machine vat na een discussie de meningen van alle deelnemers samen. Daarbij houdt de tool rekening met alle verschillende perspectieven, zowel de vaak gehoorde meningen als minderheidsstandpunten. Uit het (Britse) onderzoek blijkt dat deelnemers de AI-samenvattingen objectiever en informatiever vonden dan die van menselijke mediators. Dit hielp de groepen om sneller tot consensus te komen – een uitkomst waar iedereen achter kon staan. Een ander voordeel van deze AI-toepassing is dat het bij grotere groepen eenvoudiger wordt om alle stemmen mee te nemen.

Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten. De Habermas Machine controleert (nog) niet de feiten achter de uitspraken (fact-checking). Daarnaast blijft een betrouwbare en representatieve deelname van alle belanghebbenden essentieel, en moeten zij wel eerlijk en met de juiste intenties deelnemen aan het proces.

Deze AI-tool biedt veelbelovende mogelijkheden voor toekomstig gebruik in complexe omgevingsprocessen, besluitvorming en draagvlakcreatie. Het zal zeker interessant zijn om de ontwikkelingen rondom de Habermas Machine te blijven volgen.

Bronnen:

Hoe werkt het nieuwe model?